Duszniki Zdrój to miasto niezwykłe. Malownicze położenie, zabytki architektury i gościnni mieszkańcy decydują o jego specyficznej atmosferze, zaś znakomicie rozwinięta baza turystyczna i uzdrowiskowa oraz bogata oferta sportowo-rekreacyjna czynią z niego atrakcyjne przez cały rok centrum wypoczynkowe o międzynarodowym zasięgu. Naturalną tego konsekwencją jest potrzeba poszerzania i udoskonalania oferty – w branży turystyczno-uzdrowiskowej konkurencja jest ogromna i jedynie nieustanny dynamiczny rozwój jest w stanie zagwarantować sukces i co roku zachęcać do odwiedzin nowych gości.

Założenie koncepcji zagospodarowania terenu

Projektowany przez nas obiekt adresowany jest do bardzo szerokiej grupy odbiorców. Całość pełnić ma funkcje zarówno obiektu sportowego – mieścić się tam będzie 25 metrowy kryty basen pływacki wraz z trybunami, jak i rekreacyjnego – jego znaczną część przeznaczono na rodzinne centrum rozrywki z dużym kompleksem basenów i urządzeń wodnych oraz otwartym basenem i strefą odpoczynku na świeżym powietrzu. Drugą część założenia stanowi zespół rehabilitacyjno-relaksacyjny, posiadający własną strefę wejściową, ale także możliwość bezpośredniej komunikacji z zespołem basenowym.

Położenie

Działka na której planowana jest lokalizacja całego zespołu znajduje się w południowej części miasta, od północy przylegają do niej istniejące tereny sportowo – rekreacyjne. Teren przylegający od wschodu i zachodu wznosi się ku górze, jednak sama działka ukształtowana jest w sposób gwarantujący atrakcyjne nasłonecznienie.

Energia

W związku z położeniem i nasłonecznieniem działki planuje się pozyskać środki niezbędne do eksploatacji basenu w oparciu o odnawialne źródła energii – kolektory słoneczne, a także geotermalne pompy ciepła.

Kompozycja

Rzut budynku porządkują dwa osiowo położone okrągłe zbiorniki basenów, wokół których spiralnie rozmieszczone są poszczególne pomieszczenia. Główne wejścia do budynku umieszczone są również na osi głównej, jednak całość założenia jest bardzo dynamiczna. Organiczna forma rzutu przywodzi na myśl bardzo „wodne” skojarzenia – można dopatrzyć się tu konika morskiego lub muszli. Sama bryła budynku jest bardzo nowoczesna, jednak zastosowane materiały podkreślają związki budynku z miejscowa architekturą – główny materiał konstrukcyjny to drewno, natomiast nieprzeszklona część elewacji wykończona jest piaskowcem.

Z hali basenowej będzie można wypłynąć do zewnętrznego basenu rekreacyjnego z podgrzewana wodą. W sezonie maj-październik osoby korzystające z basenów będą mogły wychodzić na zewnątrz i opalać się drewnianych tarasach i na trawie. Tereny zielone wokół budynku zagospodarowane będą w taki sposób, aby maksymalnie umożliwić integrację z pieszą promenadą i dojściem do źródła Agata – ściśle wydzielone będą jedynie przestrzenie konieczne do kontrolowania wejścia na teren basenu.

Etapy. Basen zaprojektowany jest z myślą o możliwości etapowania inwestycji.
Etap 1 – basen sportowy z hallem wejściowym oraz kompletnym zapleczem sanitarno-szatniowym, restauracyjnym, socjalnym i biurowym.
Etap 2 – baseny rekreacyjne, urządzenia wodne, sauny i solaria – podstawowy zespół, zjeżdżalnie rurowe, otwarty basen wraz ze strefą wypoczynkową i placami zabaw.
Etap 3 - Niezależnie powstawać może kompleks rehabilitacyjno-wypoczynkowy SPA z osobną strefą wejściowa i łącznikiem z basenami.

Wejście znajduje się w osi głównej budynku. Hal wejściowy jest w parterze otwarty przez 2 kondygnacje i doświetlony przez górne przeszklenie. Znajduje się tu szatnia, kasy biletowe, przestronne lobby oraz schody i winda dla niepełnosprawnych. Stąd można się dostać również do części socjalno-biurowej, restauracyjnej (klienci restauracji mają możliwość wglądu zarówno do hali głównej basenu jak i na zewnątrz budynku) oraz na górne kondygnacje (mieszczące sale fitness oraz sklep z akcesoriami sportowymi).

Basen sportowy zaprojektowany jest w sposób umożliwiający organizację zawodów pływackich o lokalnym zasięgu. Ma 25m długości i 6 torów, a także niewielkie trybuny dla widzów. Z pewnością stanie się jednym z ośrodków życia sportowego miasta i oprócz turystów odwiedzać go będą masowo chociażby uczniowie okolicznych szkół – będą tu zapewnione idealne warunki do profesjonalnej nauki i doskonalenia pływania.

Basen rekreacyjny składać się będzie z trzech części – wydzielonego basenu z ”lądowiskiem” ze zjeżdżalni rurowych , rozległego basenu rodzinnego z urządzeniami wodnymi (bicze, armatki wodne, natryski, wiry i prądy) i brodzikiem dla małych dzieci, oraz małego baseniku z możliwości masażu wodnego i kąpieli w gorącej wodzie. Z basenu krytego będzie można wypłynąć do zewnętrznego podgrzewanego basenu.

Strefa zewnętrzna wraz z otwartym basenem od strony północno wschodniej osłonięta będzie budynkiem basenu, zaś od południowo-zachodniej otwierać się będzie w stronę tarasów wypoczynkowych. Tarasy „czyste” będą wydzielone od trawiastych wymuszającymi ruch płytkimi basenami uniemożliwiającymi przenoszenie zabrudzeń. Przewidziane są tu zarówno tereny do opalania jak i strefy zabaw dzieci oraz strefy aktywnego wypoczynku.

Centrum rehabilitacyjno – wypoczynkowe tworzy pierścień budynku rozplanowanego atrialnie wokół zamkniętego basenu dostępnego wyłącznie od wewnątrz. Mieści się tu bardzo szeroka oferta rozmaitych zabiegów leczniczych, pielęgnacyjnych i relaksacyjnych. Sauny, solaria, gabinety kosmetyczne i gabinety masażu, terapia wodna, cieplna i krioterapia dają możliwość kompleksowej odnowy i pielęgnacji. Obiekt ten posiada samodzielne zaplecze sanitarno-socjalne i osobna strefę wejściową, może więc funkcjonować zupełnie niezależnie. Komunikację z częścią basenową zapewnia łącznik – częściowo przeszklony, częściowo biegnący pod ziemią długi korytarz, który może dodatkowo pełnić funkcję ekspozycyjno-edukacyjną.

Pliki do pobrania:

Wizualizacje koncepcji
Opis koncepcji
Kosztorys wykonania koncepcji